13 000 фирми са колекционирали пари в чекмеджета като премиера Бойко Борисов.

...
13 000 фирми са колекционирали пари в чекмеджета като премиера Бойко Борисов.
Коментари Харесай

Хиляди фирми си направили дълбоки чекмеджета за пари

13 000 компании са колекционирали пари в чекмеджета като премиера Бойко Борисов. Служебният министър на финансите Асен Василев съобщи в предаването на Би Ти Ви " 120 минути ", че е открита касова наличност във всяка от тези компании за над 100 000 лева, а в една, която се занимава със земекопни действия, кешовата наличност била 32 млн. лева Общата сума на скътаните банкноти била 4 милиарда лева Затова стартират инспекции.

Опитваме се да преориентираме методологията, с която работят Национална агенция за приходите и Агенция " Митници ". Трябва да отидем там, където са евентуалните огромни вреди за бюджета, а не да гоним фризьорските салони, каза финансовият министър. " За мен е необяснимо по какъв начин може да се стигне до струпване на задължения от порядъка на 20-30-40-50 млн. лв.. За да се стигне до такова огромно струпване, или не е имало реакция на Национална агенция за приходите или тази реакция е била затрудена от някого ", допусна той. " За мен е мощно притеснително, че във всички нива и всички системи има течове. Или разпоредбите са направени по този начин, или страната е имитирала активност - да не гони огромните компании, а да гони фризьорските салони. Същото нещо се видя в Българската банка за развиване, същото нещо се видя и в енергетиката ", разяснява Василев.

Започваме подробен обзор на Фонда на фондовете, съобщи министърът. Фондът ръководи малко над 1 милиарда лв. публичен запас, главно от европейските оперативни стратегии. " За мое огромно удивление фондът е на загуба. "  

Министърът заяви, че откакто преди дни МФ и Национална агенция за приходите оповестиха, че за 3 години приходната администрация е отписала 10 милиарда лв. като несъбираеми задължения, не дребна част от огромните длъжници почнали сами да ги търсят.

Компаниите с насъбраните огромни данъчни отговорности започнаха да се обаждат и да договарят за форма и метод на погашение, сподели той и даде за образец „ Брикел ”, която би трябвало да почисти 42 млн. лв. отговорности. Василев съобщи, че сега страната разполага с малко над 8 милиарда лв. по сметките, но 5-6 милиарда лв. са пари, които не може да пипаме – Сребърен фонд, фонд за възобновяване на реакторите на АЕЦ „ Козлодуй ” и още няколко фонда. Така че  Министерство на финансите разполага с малко над 2 милиарда лв..

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР